Orvosképzési együttműködési megállapodás a Jordán Királyi Egészségügyi Igazgatóság és a Pécsi Tudományegyetem között

A Honvédkórház és a Pécsi Tudományegyetem látogatása a Jordán Királyi Orvosi Szolgálatnál
2022.10.19.
Jordán Királyi Egészségügyi Szolgálat látogatása a Pécsi Tudományegyetemen
2023.06.29.

Orvosképzési együttműködési megállapodás a Jordán Királyi Egészségügyi Igazgatóság és a Pécsi Tudományegyetem között

A Jordán Királyi Egészségügyi Szolgálat (Royal Medical Service, továbbiakban RMS) főigazgatója, Dr. Yousef Zureikat meghívására négy tagú delegáció utazott Jordániába a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központjából. A küldöttség (Dr. Kobolka István egyetemi docens, delegáció vezető, Dr. Kiss István egyetemi tanár, Ladányi Éva c. egyetemi docens és Dr. Orsós Zsuzsanna egyetemi adjunktus) részt vett a nagy sikerrel megrendezett 10. Nemzetközi Jordán Királyi Orvosi Szolgálat konferenciáján, melyet a Holt tenger melletti Nemzetközi Konferencia Központban tartottak meg. A 4 napos eseményre több, mint 1000 résztvevőt hívtak meg, ahol 12 szekcióban több, mint 400 előadás hangzott el. Az esemény fővédnöke II. Abdullah jordán király volt.

A résztvevőknek egy egynapos szimulációs képzésen is lehetősége volt részt venni a KASOTC-ban. Ez egy világszínvonalú Különleges Műveleti Kiképző Központ Ammanban, mely 2009 óta nyújt korszerű képzést a terrorizmus elleni küzdelem, a különleges műveletek és az irreguláris hadviselés taktikái, technikái és eljárásai terén. A KASOTC személyre szabott képzéseket kínál, amelyek mind a katonai, mind a polgári igényeket kielégíti.

A delegáció továbbá aláírta az új, három évre szóló kétoldalú egyezményt az RMS, és a PTE Általános Orvostudományi Kara között. A megállapodás orvostudományi és ápolói képzések, műveleti medicina területen oktatások, know-how átadása, illetve PhD programokra ad majd lehetőséget mindkét fél számára.